Andra elstödet kommer i juni

Det här elstödet betalas ut till privatpersoner med elanläggning i hela landet beräknat på förbrukning under perioden november-december 2022. Senast den 9 juni är det planerat att dom flesta ska ha fått pengarna på kontot.

Elstöd för 80 procent av förbrukningen

Elstödet till privatpersoner i hela landet beräknas på perioden november-december 2022 och ges för 80 procent av den elförbrukning som inte överstiger 18 000 kWh.

Du som privatperson har rätt till elstödet om du:

  • Har ett eget elnätsavtal direkt med ett elnätsföretag
  • För en elanläggning (uttagspunkt) i Sverige
  • Stod på elnätsavtalet den 31 december 2022.

Räkna ut ditt stöd i kronor

I elområde 3 som Malung-Sälens Elnät tillhör blir stödet 126 öre/kWh.
SE3: 0,80 x 1,26 x din elförbrukning i kWh under november-december 2022.

Anmäl ditt bankkonto till Swedbanks kontoregister senast den 10 maj – om du inte redan har gjort det

Du som inte tidigare har anmält ditt bankkonto till Swedbanks kontoregister bör göra det senast den 10 maj för att få pengarna till den 9 juni. Om du inte anmäler ett konto får du pengarna ändå, men det tar längre tid och du får dem på en utbetalningsavi.

Du som får pension från Pensionsmyndigheten behöver inte göra något – du får pengarna till samma konto som pensionen, om du inte har ett annat konto i Swedbanks kontoregister. Du som har ett konto registrerat hos Försäkringskassan får pengarna dit, om du inte har registrerat ett annat konto i Swedbanks kontoregister.

På Swedbanks webbplats finns utförlig information om anmälan till kontoregistret.

Det är försäkringskassan som ansvarar för utbetalningarna för elstödet för november och december 2022 till privatpersoner i hela landet. Läs mer på deras webbsida genom att klicka här!

Varning för bedragare!

Det förekommer misstänkta bedrägeriförsök via brev, mejl, sms och telefon i syfte att komma åt privatpersoners inloggningsuppgifter, till exempel genom att be personen logga in med sitt bank-id eller klicka på en länk.

Varken Försäkringskassan, banken, Svenska kraftnät, Malung-Sälens Elnät eller någon annan kommer att kontakta dig för att be dig logga in någonstans eller lämna ut personliga koder, i samband med utbetalningen av elstöd. Om någon kontaktar dig på det sättet är det ett bedrägeriförsök. Avsluta därför sådana kontakter direkt.

Källor och läs mer om elstödet:
Försäkringskassan
Svenska Kraftnät