Serviceportalen


Det finns många olika lösningar och leverantörer, så ta en stund av din tid för att se dig omkring i utbudet på serviceportalen och hitta den optimala lösningen för just dina behov.

Bra att veta!


Vad gör Malung-Sälens Fibernät?
Malung-Sälens Fibernät är ett så kallat passivt nät som också kan kallas stadsnät. Det passiva nätet kan inte leverera tjänster till kunder utan att ha en KO, det aktiva nätet! Det passiva nätet arbetar bland annat med att gräva och bygga ut fibernätet, underhålla fibernätet, drifta siter, teknikbodar samt dokumenterar fibernätet.

Vad är en kommunikationsoperatör, KO?
KO kallas också aktivt nät. Utan en KO i fibernätet så kan man inte koppla upp sig på tjänster. En KO är det bolag/företag som erbjuder en plattform med tjänsteleverantörer som kan erbjuda Internet, TV och telefoni till dig som slutkund. Den ansvarar också för din CPE, switchar som finns utplacerade i fibernätet och en hel del annan utrustning. KO ljussätter fibernätet så att du ska kunna använda de tjänster du valt.

Vad är en tjänsteleverantör?
En TL är den som du har avtalat din tjänst med. Det är med TL du kommunicerar när du vill teckna avtal, men även om du har något fel på din tjänst.

Sappa
Sappa är en leverantör av TV-tjänster och deras utbud hittar ni på sappa.se. Den lokala tv-kanalen TV Malung-Sälen finns med i Sappas utbud.

Kurbit
Kurbit är ett samverkansbolag för Stadsnätsbolagen i Malung-Sälen, Falun, Borlänge, Dala Energi och Hedemora. Stadsnätsbolagen äger det passiva nätet medan Kurbit äger och ansvarar för det aktiva nätet som ljussätter fibern och gör så att det går att skicka data i nätet. Kurbit ser också till att fylla nätet med tjänster som du som invånare i Dalarna kan ta del av.
Kolla gärna på en enkel videoförklaring om Kurbit genom att klicka här!